Ce este sistemul limfatic:
Sistemul limfatic este un sistem de canale și canalicule, care străbate întreg corpul omenesc, formând o rețea de vase limfatice care merg în paralel cu vasele de sânge, în special cu cele venoase.
Prin vasele limfatice circulă limfa, cu rol foarte important în hrănirea și în detoxifierea organismului.
Pe traseul vaselor limfatice se află ganglioni, care contribuie la ușurarea circulației limfei.

Ce este edemul limfatic:
Atunci când circulația limfei este îngreunată și “stă” în vase, încet-încet lichidul iese din vas si intră în țesuturile din jur, formând edemul limfatic.
În acest fel sunt compromise integritatea țesuturilor din jur, dar și mecanismele de detoxifiere ale zonei respective. Zona este mult mai expusă infecțiilor, iar în cazul rănirilor, se infectează mai ușor și se vindecă mai greu.
Edemul limfatic poate apărea în orice zonă a corpului, dar cel mai des întâlnit este la mână sau la picior.

Când apare edemul limfatic:
In cazuri de afectare a ganglionilor limfatici (excizia lor, radioterapie etc); postoperator (prin afectarea vaselor limfatice); în imobilizări prelungite la pat (postoperator, aparate gipsate); elefantiazis de cauză infecțioasă.

Cum știm că avem edem limfatic:
Semnele care indică existența edemului limfatic sunt: umflarea unei zone a mâinii sau a piciorului; pielea este mai întinsă; mâna sau piciorul se mișcă cu greutate; anumite haine încep să strângă; se doarme mai inconfortabil pe o anumită parte.

Ce este și cum se face drenajul limfatic:
Drenajul limfatic este o formă specială de masaj, prin care se stimulează circulația limfatică.  Întotdeauna la sfârșitul fiecărei ședințe de drenaj limfatic se face bandajarea zonei cu edem, numai cu bandaje speciale.  Drenajul limfatic se execută de către kinetoterapeut cu specializare în acest tip de masaj.  Drenajul limfatic se poate efectua în scop terapeutic sau de întreținere.
O ședință de drenaj limfatic în zona feței și a capului, corect executată, este mai benefică și cu rezultate mai bune decât orice tratament facial cu cele mai grozave creme.
Pentru drenajul limfatic în scop terapeutic, se recomandă, în mod special, efectuarea manuală și nu prin aplicarea unui aparat, chiar dacă este sub supravegherea unui kinetoterapeut.

drenaj

Pentru edemul deja instalat, dar și pentru a preveni apariția edemului pe membre, persoanele cu risc trebuie să poarte manșon/ciorap special, să respecte măsurile de prevenire a apariției edemului și  să facă drenaj limfatic după un program stabilit împreună cu kinetoterapeutul.

Când se indică drenajul limfatic în scop terapeutic:
Edem limfatic, lipedem (celulită gravă), elefantiazis. Trebuie ținut seama de faptul că drenajul limfatic are și contraindicații.

Evoluția edemului limfatic netratat:
Edemul limfatic crește în volum; apar dureri cu localizarea determinată de prezența edemului; există predispoziție să apară erizipel (piodermită streptococică) la nivelul pielii din zona edemului limfatic; cu  cât edemul limfatic este mai vechi, cu atât recuperarea este mai lungă, dificilă și, implicit, mai costisitoare; apare o reducere a mobilității membrului afectat.

În concluzie
Pentru îngrijirea, combaterea instalării și/ sau a evoluției unui edem limfatic, se recomandă ședințe de drenaj limfatic efectuate de personal calificat, aplicarea regulilor de protecție a zonei afectate, purtarea pe zona expusă riscului de edem a unui manșon/ciorap special creat pentru edemele limfatice.

Atenție: aceste manșoane sunt diferite de cele pentru edemele venoase, ciorapi pentru varice etc.
Manșonul combate edemul, dar are și rol de protecție mecanică împotriva rănirilor, deoarece o zonă cu edem este mult mai expusă infecțiilor și se vindecă mult mai greu decât o zonă sănătoasă.