Testul Papanicolau (PAP) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului si pentru screeningul cancerului de col uterin.
Un test Papanicolau anormal arată că celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobișnuit, întrucât în mod normal celulele din cervix suferă în permanență modificări.

Cauze

Multe teste Papanicolau anormale sunt cauzate de infecții virale, cum ar fi infecția cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infecții, precum cele determinate de bacterii, fungi sau protozoare. Cea mai frecventă cauză este infecția cu HPV.

Modificările naturale ale celulelor din colul uterin apărute la menopauză pot și ele da un test Papanicolau anormal. De regulă modificările celulare revin la normal în mod spontan sau după ce infecția s-a vindecat.

In unele cazuri, modificarile celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Papanicolau anormal și care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.


Anumite tipuri de HPV care au un risc crescut, în special tipurile 16 și 18, au fost asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin.Celulele din colul uterin au o probabilitate mai mare decât majoritatea celulelor din organismul uman de a suferi modificări deoarece, în mod normal, celulele cervicale trec constant prin modificări.
Colul uterin are doua tipuri de celule:
– celule columnare cu formă rectangulară care se găsesc în profunzimea colului uterin și
– celule plate, scuamoase la suprafața colului
Celulele columnare se transformă în permanență în celule scuamoase într-o zonă a colului denumită zona de transformare. Deoarece celulele din această zonă a colului sunt în permanentă schimbare, au un risc crescut de a avea modificări anormale. Majoritatea modificărilor celulare anormale găsite la un test Papanicolau provin din zona de transformare.

Există două metode de efectuare a testului PAP, așa numita metodă clasică și testul PAP în mediu lichid. Testul PAP în mediu lichid îmbunătăţeşte considerabil identificarea leziunilor celulare.

Există 3 categorii importante de anomalii celulare:

ASC-US: reprezintă abrevierea de la “celule atipice scuamoase de semnificaţie nedeterminată”. Practic înseamnă că unele celule nu sunt normale sau “tipice”. De obicei acest lucru nu este grav şi poate fi cauzat de o infecţie vaginală sau HPV.

LSIL: reprezintă abrevierea de la “leziune intraepitelială scuamoasă de grad scazut”. Practic înseamnă că există modificări în ceea ce priveşte  dimensiunea şi aspectul celulelor, adeseori asociate cu prezenţa unei infecţii HPV. În acest caz, medicul va stabili măsurile necesare.

HSIL: reprezintă abrevierea de la “leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt”. Practic acest tip de leziuni poate progresa spre cancer. Împreună cu medicul vei discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.